3D-printer in opkomst

Ik vind het altijd erg gaaf om te zien wat met de huidige technologie inmiddels al mogelijk is. Een voorbeeld hiervan is de 3d-printer. Een kleine zoektocht op internet geeft de volgende oogst:

http://www.nu.nl/gadgets/3677336/grote-3d-printer-kan-huis-bouwen-in-24-uur.html

http://www.nu.nl/tech/3491660/3d-geprint-voedsel-vijf-jaar-in-verzorgingstehuizen.html

http://www.apparata.nl/nieuws/carbon-3d-is-vloeibaar-3d-printen-de-toekomst-11998

http://www.3dprintingclub.nl/easyjet-gaat-vliegtuigonderdelen-3d-printen/

http://www.brainport.nl/high-tech-systems-materials/brainport-hotspot-voor-industrieel-3d-printen

Metalen, voedsel, plastic, carbon producten en zelfs hele huizen kunnen inmiddels al uit een printer komen. Op de foto’s bij dit artikel zie je een auto geprint worden met het eindresultaat 44 uur later. Het enige dat je nodig hebt, is een design (haal je over een paar jaar gratis van internet af),  grondstof en de huur of koop van een printer.

Deze ontwikkeling gaat onze hele economie veranderen. Transport is niet meer nodig voor de geprinte producten, immers het product wordt op locatie gefabriceerd. Grote fabriekshallen zijn niet meer nodig voor de fabricage van de producten. Architecten en ontwerpers zijn er minder nodig, omdat designs hergebruikt kunnen worden. Ga je nog naar een speelgoedwinkel voor een kinderverjaardag als je speelgoed ook vanuit huis kan uitprinten?

Maar er komen ook zeker nieuwe kansen: de printers moeten gebouwd en onderhouden worden. Ook moet de grondstof ergens vandaan komen, er komt een markt voor de ontwikkeling van de best printbare grondstof voor de 3D-printer.

Wat gaat de opkomst van de 3D-printer voor uw bedrijf betekenen? Wij gaan er graag met u over in gesprek.

Share Button
Menu