Onroerend goed prijzen in de glastuinbouw nog lang niet op het dieptepunt? DEEL 2

Tuinbouw

Afgelopen periode ben ik geregeld aangesproken over een eerdere column (Onroerend goed prijzen in de glastuinbouw nog lang niet op het dieptepunt?). Helemaal nu de prijzen weer wat lijken te stijgen is de opmerking: “het klopt niet wat je daar zegt” snel gemaakt.

De richting heb ik misschien (tijdelijk) niet goed ingeschat, maar dat de prijzen stijgen, bewijst wel het gelijk van het systeem. In mijn eerste column over dit onderwerp heb ik me gericht op de vraagzijde. In dit artikel zal ik de aanbodzijde hieraan toevoegen en laten zien waarom de vastgoedprijzen op dit moment stijgen.


De aanbodzijde

Glastuinbouwondernemers zie je in de praktijk niet veel switchen van baan. Als ondernemers hun bedrijf staken is dit grofweg om de volgende drie redenen:

1) Pensionering
2) Moeten stoppen van de bank
3) Hoog bod op het onroerend goed (meestal door gemeente of buurman)

Het aantal kassen dat in de verkoop komt (het aanbod) kan dus als volgt worden samengevat:

In de formule is het effect weergegeven met een “+” en een “-/-“. Als voorbeeld:

Stijgt het besteedbaar inkomen, dan daalt het aanbod –> -/- effect;

Scherpt een bank het stakingsbeleid aan, dan stijgt het aanbod –> + effect;


Vraag en aanbod

Als we vraag en aanbod samenvoegen ontstaat de volgende formule:

Actuele situatie

Recent lijken de vastgoedprijzen weer in de lift te zitten. Vooral in de groentesector hoor je deze geluiden, al is dit gebaseerd op slechts enkele transacties.

Door droogte in Zuid-Europa is dit een goed jaar geworden voor groentekwekers. Het besteedbaar inkomen stijgt, wat direct het aanbod verlaagt en de vraag laat stijgen –> de onroerend goed prijzen stijgen.

Denkt u dat de huidige prijsstijging tijdelijk is of het begin van een meerjarige stijgende trend? Wij gaan er graag met u over in gesprek.

 

 

Share Button
Menu